Sopivan villiä piirakkaa

Jos minun pitäisi valita yksi suosikkiruoka, tämä piirakka olisi ehdottomasti kärkiehdokkaiden joukossa. Pääraaka-aineena on kaikkien puutarhureiden inhoama rikkaruoho, joka paikan valtaava vuohenputki. Meidänkin pihassa se rehottaa, mutta olen siitä vain onnellinen.

Etelä-Suomessa vuohenputki leviää lähes holtittomasti pihapiirien laidoilla. Moni puutarhuri repii vuohenputken lisäksi hiuksia päästään, sillä helppoa putken hävittäminen ei ole. Helpompaa onkin muuttaa omaa suhtautumistaan ja opetella nauttimaan tästä ilmaisesta herkusta! Omassa keittiössäni Vuohenputki korvaa salaatit, täydentää munakkaan, muhevoittaa leipätaikinan ja itseasiassa rikastuttaa lähes ruokaa kuin ruokaa.

Mieti kuitenkin kahdesti, mistä keräät. Älä kerää syötävää torjunta-aineilla myrkytetystä maasta tai bensakäyttöisellä ruohonleikkurilla ajellulta pihalta. Varmistu myös, että todella keräät vuohenputkea. Vuohenputken voi sekoittaa myrkyllisiin putkikasveihin, kuten hukkaputkeen, myrkkykeisoon, myrkkykatkoon tai suoputkeen. Tunnistusvinkkejä löydät lukuisilta sivustoilta, esim. www.luontoportti.fiwww.arctic-flavours.fi, tai Facebookissa Villivihannes ja yrttiryhmässä.

Vuohenputkea sille tyypillisenä, mattomaisen tiheänä kasvustona.  Kuvalähde http://kasvio.avoin.jyu.fi
Vuohenputkea sille tyypillisenä, mattomaisen tiheänä kasvustona.
Kuvalähde http://kasvio.avoin.jyu.fi

Sitten itse piirakan kimppuun Alkuperäinen resepti, Raijan vuohenputki-basilika-juustopiiras tarttui mukaani hortakurssilta. Tänä keväänä kehitin reseptistä paremmin itselleni sopivan, lehmänmaidottoman ja viljattoman version. Piiraasta saa myös munattoman, jos korvaa pohjan kananmunat chia-siemenillä (sekoita pienessä kulhossa 1dl vettä ja 2 rkl chia-siemeniä ja jätä geeliytymään noin 5 minuutiksi) ja täytteen kananmunat mozzarellaraasteella.

VILJATON VUOHENPUTKI-VUOHENJUUSTOPIIRAS

Pohja:

3dl mantelijauhoja
1 dl perunajauhoja
2rkl psylliumia
(1tl suolaa)
1 dl oliiviöljyä
2 kananmunaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet, lisää öljy ja kananmunat, ja sekoita tasaiseksi. Suolan olen itse jättänyt pohjasta kokonaan pois, kun täytteen vuohenjuustosta tulee suolaa omaan makuun riittävästi.

Levitä taikina leivinpaperilla suojatulle uunipellille ohueksi kerrokseksi. Öljyinen taikina repeää helposti ja voi olla hankala saada tasaiseksi levyksi. Sormin taputtelemallakin onnistuu, mutta hyvä apuväline voi olla tukeva muovinen taikinanuolija tai puulasta. Esipaista pohjaa uunissa noin 12 min.

Täyte:

Noin 1 litra huuhdeltua, lingottua ja silputtua vuohenputkea
(noin 1dl tuoretta basilikaa silputtuna)
2-3 kananmunaa
Muutama kunnon rouhaisu mustapippurimyllystä (= pari tl?)
(loraus punaviinietikkaa)
200g (=1 tanko) vuohenjuustoa pieneksi murusteltuna

Litraan vuohenputkisilppua tarvitset vuohenputkia ison kulhollisen. Mitä pienempiä, sitä herkullisempia, mutta piirakassa toimivat hyvin hieman isommaksikin kasvaneet lehdet. Huuhtele kasvit huolellisesti runsaassa viileässä vedessä ja pyöräytä ne kuivaksi salaattilingossa. Silppua lehdet terävällä veitsellä, saksimalla tai yleiskoneella. Mitä hienompaa silppua, sitä helpompaa täyte on levittää pohjan päälle. Silppua myös basilikan lehdet, ja sekoita hyvin.

Lisää lehtisilppuun kananmunat ja mausteet, sekoita hyvin, ja lisää vielä pieneksi murustettu vuohenjuusto. Tahmea juusto on vaikea saada pieneksi muruksi, mutta toisaalta isommat sattumat ovat myös herkullisia. Vuohenputki ja vuohenjuusto sopivat ihanasti yhteen! Jos et kuitenkaan välitä vuohenjuuston mausta, korvaa se esimerkiksi mozzarellaraasteella.

Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista uunissa vielä 10-15 minuuttia kunnes pinta alkaa saada hieman väriä. Anna jäähtyä hieman, leikkaa paloiksi, ja nauti. Piirakka on parhaimmillaan haaleana. Se kestää myös hyvin uudelleenlämmitystä.

Piirakka kestää hyvin myös pakastamista. Tätä herkkua voi tosin olla vaikea saada pakastimeen asti. Minun piti tehdä kerralla kolme pellillistä, ennen kuin siitä riitti pakastettavaksi 😀

Pohja menossa uuniin, silputut vuohenputket, esipaistettu pohja, ja valmis herkku.
Pohja menossa uuniin, silputut vuohenputket, esipaistettu pohja, ja valmis herkku.

3 kommenttia artikkeliin ”Sopivan villiä piirakkaa

  1. Tarkoittaako ohjeessa mausteet pelkkää punaviinietikkaa? Hups, laitoin muuten vahingossa omenaviinietikkaa mutta tuskin se nyt olennaisesti haittaa. Piirakka on uunissa, toivottavasti sen on hyvää koska ohje oli ihanan helppo!

    Tykkää

    1. Kiitos Maria huomiosta! Täytteen aineksista on pudonnut mustapippuri pois, muokkaan sen ohjeeseen! Varmasti tulee toimivaa piirakkaa ilmankin. Ja omia mausteitahan voi aina lisätä.

      Kerrohan mitä pidit lopputuloksesta 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s