Tussitusterapiaa

Jokainen meistä on pienenä värittänyt värityskuvia. Kaikki tuntemani lapset tykkäävät värittämisestä! Mieluisan värityskuvan äärelle lapsen on helppo pysähtyä ja rauhoittua. Mutta värittäminen ei ole vain lapsille.

5-vuotias poikamme rakastaa värityskuvia. Kun värityskirjat täyttyvät, netistä etsitään ja tulostetaan lisää kuvia. Väritämme usein yhdessä – samalla on mukava jutella rauhassa kaiken maailman asioista. Olen vuosien varrella värittänyt pojan kanssa kymmeniä ja taas kymmeniä ninjagoja, dinosauruksia, star wars -hahmoja, chimoja ja vastaavia. Niiden värittäminen on, no, ihan hauskaa. Mutta ehkä örkit eivät kuitenkaan ole itselleni niitä kaikkein inspiroivimpia hahmoja.

Viikonloppuna mökillä poika löysi joltain serkuistaan jääneen Nature Transformations -värityskirjan. Poika itse malttoi keskittyä kirjan värittämiseen ehkä 30 sekuntia, mutta kun itse aloitin värittämään yhtä kuvaa… Olin koukussa! Väritin pitkin viikonloppua, aina muutaman kohdan silloin tällöin. Illalla lasten mentyä nukkumaan en malttanut lopettaa, vaan kuva oli pakko saada valmiiksi. Kynttilän himmeässä valossa tussasin viimeisiä perhosen siivenkärkiä.

Kynttilänvalossa puhelimella on muuten vaikea saada hyvälaatuista valokuvaa 😉

Näitähän pitää löytää lisää! Värittämisestä on kohistu maailmalla paljon ja aikuisten omat mindfulness-värityskirjat on Suomenkin kirjakaupoissa myyty heti loppuun. Onneksi hätäapua löytyy verkosta. Nopealla googlailulla löytyi jo satoja hyvälaatuisia ladattavia ja printattavia värityskuvia.

Aikuisten värityskuvat ovat usein luonnon inspiroimia tai täysin surrealistisia. Paljon löytää mandaloita, ympyrän muotoon tehtyjä kuvioita. Mandalat ovatkin ikivanha meditatiivisen taiteen muoto ja väline. Mandaloiden ja erilaisten toistuvien kuvioiden värittäminen rauhoittaa, ja rentouttaa mielen ja kehon. Samalla värittäminen mahdollistaa luovan tekemisen, joka taas tutkitusti muun muassa lievittää stressiä.

Psykologien mukaan tämänkaltainen ”aktiivinen meditointi” sopii monille, jotka kokevat että perinteiseen meditaatioon on vaikea rauhoittua. Monotoninen käsillä tekeminen syrjäyttää negatiiviset ajatukset ja luo rauhan tunteen. Tekeminen ohjaa mielen keskittymään tähän hetkeen ja rauhoittaa harhailevat ajatukset.

Väritystapoja on yhtä paljon kuin värittäjiä. Voi keskittyä monimutkaisen kuvan pieniin yksityiskohtiin, tai luomaan harmonista värikokonaisuutta. Värien käytössä voi yrittää vaikka heijastaa senhetkistä omaa tunnetilaa.

IMG_9909
Minulla on aika monta yhtäaikaista projektia käynnissä. Näköjään tämä pätee myös värityskuviin. Seuraavaksi voisi harjoitella yhden kuvan tekemistä loppuun, ennen neljän muun aloittamista 😉

Mihin minä tässä värittämisessä hurahdin?

Olen ihminen, joka tarvitsee tekemistä. Mökilläkään en olisi malttanut olla paikallani. Kroppa huusi väsymystä ja levon tarvetta, mutta mieleni teki pihatöihin, halonhakkuuseen… Mihin vain tekemiseen! Värittämiseen maltoin kuitenkin pysähtyä.

Sormilla oli jotain pientä tekemistä ja suunnittelin tarkasti mitä väriä ja sävyä haluan mihinkin kohtaan kuvaa. Samalla väritys on niin yksinkertaista ja monotonista, että ajatuksilla on tilaa liikkua. Tulee pohdittua asioita, joiden äärelle ei muuten malttaisi pysähtyä. Ei ole mihinkään kiire. Mikään ei keskeytä ajattelua.

Vanha kunnon tehokkuusajattelija sisälläni yritti kyllä muistuttaa minulle, miten turhanpäiväistä tuo värittäminen on. Mitä konkreettista hyötyä siitä muka on? Ehdin jo ajatella, että voisihan näistä kuvista askarrella vaikka kortteja. Tai jonkun hienon kollaasin seinälle… Tai sitten ei. Illan päätteeksi puhalsin kynttilän sammuksiin ja heitin valmiin värityskuvan takkaan.

Siitäs sait, tehokkuusajattelija.


Maksuttomia printattavia mandaloita ja muita aikuisten värityskuvia löytyy mm. näiltä sivuilta:

Mandaloita printattavaksi: http://www.printmandala.com

Printtaa tai väritä verkossa: http://www.colormandala.com

Zen & Anti-stress -värityskuvia aikuisille, myös muita kuin mandaloita: http://www.coloring-pages-adults.com/coloring-zen/

Mandaloita ja muita hauskoja värityskuvia lapsille ja aikuisille: http://hattifant.com/colouringpages/

2 kommenttia artikkeliin ”Tussitusterapiaa

  1. Voi vitsi, tommoset on ihania, pitäsköhän lomapuuhasteluksi napata muutama? Mustakin tollanen sopivan ”aivoton”, pikkutarkka puuhastelu on mahtavaa. Vähän kuin tekisi niitä kanava-/ ristipistotöitä, mutta tökkimättä itseään neulalla!

    Tykkää

    1. Jep, tässä korkeintaan sotkee kätensä tussilla 😀 Mikä tahansa esim. käsityö ajaa kyllä saman asian: käsille jotain monotonista tekemistä niin ajatukset saa virrata vapaasti.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s