Terapiassa, Kelasta huolimatta

Masennus on sairaus, johon on onneksi olemassa hoitoa. Mielialalääkitys ja/tai sairasloma voi olla hyvä aloitus, ensiapu.

Itse olin alusta asti hyvin lääkevastainen. Pelkäsin, että vain turrutan itseni ja ”ohitan” masennuksen, ilman että saan kiinni siitä miksi ja miten olen tähän tilanteeseen joutunut. Pelkäsin, että jollen saa kiinni masennukseni synnystä, en pysty vaikuttamaan siihen ja olen pian uudestaan samassa tilanteessa.

Minulle omin toimintatapa olisi ollut mahdollisimman nopeasti ohittaa ja unohtaa tämä pieni ikävä välikohtaus nimeltä masennus, ja jatkaa taas täysillä hommia. Onneksi jokin osa minusta tajusi, että tämä toimintamalli ei tässä kohdassa enää vain toimi.

Sairaskuluvakuutus yllätti

Psykiatrini suositteli minulle terapiaa heti ensimmäisellä tapaamisellamme. Hänen mielestään tarvitsin terapiaa ”käsitelläkseni masennukselle altistaneita, laukaisevia ja ylläpitäviä syitä”. Lääkäri myös totesi yhdessä lausunnossaan, että olen luonteeltani taipuvainen ylisuorittamiseen enkä osaa rauhoittua. Hmm, pakko myöntää että kuulostaa tutulta!

Kela korvaa kuntoutuspsykoterapiaa, jonka tavoitteena on tukea ja parantaa kuntoutujan työkykyä. Saaminen kuitenkin edellyttää psykiatrisen diagnoosin saamisen jälkeen vähintään 3 kuukautta jatkunutta hoitosuhdetta. Lääkäri ei siis voinut alkuun muuta kuin lämpimästi suositella, että sijoittaisin itseeni ja aloittaisin terapian mahdollisimman nopeasti, omalla rahalla.

Skeptisenä, mutta toiveikkaana kyselin vakuutusyhtiöstäni apua, ja tässä kohtaa yrittäjän sairaskuluvakuutus pääsi yllättämään – se korvaa psykoterapiaa vuoden ajaksi! Jei, pisteet Fennialle! Tuttavan kautta löysin nopeasti hyvän terapeutin, ja pääsin aloittamaan käynnit jo muutama viikko ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen.

”Ei oikea-aikaista tai tarkoituksenmukaista”

Terapia on sen verra hintavaa (hmm, pitäisiköhän itse suunnata alalle? 😉 ), että ilman vakuutuskorvausta olisin joutunut odottamaan Kelan kuntoutustukea ennen terapian aloittamista. Itseasiassa tein hakemuksen kuntouttavasta terapiasta kolmen kuukauden lääkärihoidon jälkeen, lääkärin suosituksen ja lausunnon kera, mutta hakemus hylättiin. Kelan päätöksen perusteluissa todettiin, että myöntämisedellytykset kyllä täyttyvät, mutta Kelan tukema kuntouttava psykoterapia ei tällä hetkellä ole oikea-aikaista tai tarkoituksenmukaista. Luin kirjettä tyrmistyneenä, päätöstä ymmärtämättä.

Kelan kuntoutuspsykoterapian etuusohjeessa kerrotaan sanatarkasti näin: ”Kuntoutuspsykoterapian tarvetta arvioitaessa keskeistä on, tarvitseeko kuntoutuja psykiatrisen hoidon lisäksi kuntoutuspsykoterapiaa pystyäkseen opiskelemaan tai pysyäkseen työkykyisenä tai välttääkseen sairauslomia tai työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista. Pitkittyvät sairauspäivärahajaksot lisäävät työkyvyttömyyseläkkeen todennäköisyyttä, joten ne tulee ottaa huomioon osana kuntoutustarvearviota.”

Kohti töihinpaluuta

Olen ollut sairaslomalla nyt kahdeksan kuukautta. Sairaslomani on siis ollut jo ihan merkittävän pituinen. Olen kuitenkin syksyllä palaamassa töihin, ainakin osa-aikaisesti. Voin vakaalla uskolla sanoa, että jos en olisi päässyt aloittamaan terapiaa jo talvella, vakuutusyhtiön korvaamana, en missään tapauksessa olisi nyt siinä kunnossa, että lääkärini edes harkitsisi työkykyisyyttäni.

Olisin edelleen syvällä, syvällä masennuksessa ja uupumuksessa, mielialalääkkeistä sairaana, ja kadoksissa itseni kanssa. Toinen vaihtoehto on, että olisin doupannut itseni mielialalääkkeillä pirteäksi ja olisin painanut edelleen täysillä… Mutta kuinka monta viikkoa tai kuukautta, ennen kuin olisin romahtanut uudelleen?

Odotan edelleen Kelan päätöstä uudesta kuntoutushakemuksesta.

Terapiaskeptikko terapiassa

Suhtauduin terapiaankin hyvin skeptisesti. Joudun kuitenkin tunnustamaan, että olen tässäKIN asiassa joutunut muuttamaan käsitystäni täysin. Terapia on ollut aivan erilainen kokemus mitä odotin. Kerron tästä myöhemmin lisää omassa postauksessaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s