Keskity!

Kahvinkeittimestä unohtui tällä kertaa vesi. Lapsen eskarireppu jäi aamulla taas kotieteiseen. Lounaan lämmitin kolme kertaa, koska aina unohdin sen mikroon. Työpaikan parkkipaikalta palasin tarkistamaan laitoinko oven varmasti varmuuslukkoon.

Mikä on normaalia unohtelua ja mistä pitäisi huolestua? Entä mitä unohtelulle voisi tehdä?

Kaiken avain on keksittyminen ja tarkkaavaisuus. Jos ajatuksemme harhailevat muualla kuin työn alla olevassa askareessa, muistaminen kärsii. Kahvinkeittimestä unohtui vesi, koska keskityin enemmän lapsen metsäretkieväiden valmistamiseen. Lounaan unohdin, koska jokin uusi työasia vei aina mukanaan enkä edes muistanut että minulla oli jo jotain muuta tekeillä. Työpaikan oven varmuuslukon olin tietysti laittanut kiinni. Sen vain tekee niin automaattisesti ja tiedostamatta, ettei tekeminen jää mieleen.

Kun omassa arjessa tapahtuu koko ajan näin paljon pieniä unohduksia, hirvittää ajatellakaan miten paljon niitä tapahtuu töiden parissa. Kuinka monta työtehtävää jää kesken ja unohtuu, kun jotain muuta tulee päälle? Kuinka paljon kuluu aikaa tekemisten tai tekemättömyyksien tarkastamiseen, kun ei yksinkertaisesti ole painanut mieleen, mitä on jo tehnyt?

Koska näitähän todellakin tapahtuu! Hetki sitten avasin uuden sähköpostin, mutta olin jo unohtanut kenelle minun piti viestiä ja mitä. Sivujen päivitys keskeytyi kalenterimuistutukseen tulevasta tapahtumasta. Sähköpostiin vastaaminen keskeytyi kun silmäkulmasta huomasin kiinnostavan, juuri saapuneen sähköpostin. Eilen huomasin, että olin edellispäivänä unohtanut tapaamisen, koska en muistanut mikä viikonpäivä oli menossa! Miten noloa!

Ylpeä multitaskaaja?

Olen aina ollut multitaskaaja ja ylpeä siitä. Nykyään se on kauhean epämuodikasta. Nyt tiedostetaan jo hyvin, miten ihmisaivot eivät kertakaikkiaan pysty moneen kognitiiviseen tehtävään yhtäaikaisesti. Suoriutuminen heikkenee, kun tarkkaavaisuus kohdistetaan toistuvasti asiasta toiseen. Aivot käyvät maitohapoilla.

Mutta työtehtäviä on erilaisia. Omassa työssäni oli vuosien ajan tärkeintä olla tavoitettavissa, reagoida nopeasti, saada asiat heti liikkeelle, ja tehdä aina ensimmäiseksi se joka ei voi odottaa. Harva työtehtävä vaati täydellistä keskittymistä ja uppoutumista.

Olen nauttinut poukkoilevasta ja hektisestä työskentelystäni! Siksi on ollut vaikea myöntää, että oman työnkuvan muututtua myös työnteon tavan on pakko muuttua. Poukkoileva tyylini ei vain toimi keskittymistä ja pitkäjänteistä pohdintaa vaativissa työtehtävissä.

Hups

Tämän tekstin päädyin muuten kirjoittamaan, vaikka minun pitäisi olla työstämässä tarjousta. Mihinkäs minun pitikään keskittyä…?

Palaan siis työni ääreen ja kerron toisen kerran mikä itseäni on auttanut keskittymisen löytämisessä ja harjoittelussa.

Kuulostiko yhtään tutulta? Mitä sinulla jäi kesken kun päädyit lukemaan tätä tekstiä? 😉

2 kommenttia artikkeliin ”Keskity!

  1. Hyvä havainto! Mäkin tykkään multitaskata, mutta toistaiseksi ainakin töissä saan kyllä kaikki projektit, mitkä aloitan myös loppuun. Unohdukseni koskevat lähinnä asioita, joita en ole edes aloittanut / tehnyt.

    Kotona taas tuo multitaskailu menee joskus pieleenkin. Useimmiten silloin, kun olen joutunut ruoanlaittopuuhiin syystä tai toisesta ja alan puuhata kesken kaiken jotain kivempaa ja pian keittiöstä leijaileva mielenkiintoinen odööri herättää siihen, että ruokani taitaa olla jo enemmän kuin valmista… 😛

    Yksi hassu juttu on, että menet vaikkapa keittiöön hakemaan jotain ja keittiössä et enää muista mitä. Mutta kun palaat paikkaan, missä ajattelit hakevasi jotain keittiöstä, muistat heti, mitä sieltä piti hakea!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s